Unde este folosit design-ul grafic? 5 zone de interes

Design-ul grafic este prezent în foarte multe nişe şi este omniprezent – pe etichetele produselor, pe panouri publicitare, pe copertele cărţilor, pe clădirile corporaţiilor, etc. Pentru cei interesaţi de grafică şi design, există foarte multe zone specifice unde aceştia pot să-şi exerseze talentele.

IT

Zona de IT e o industire foarte largă, unde design-ul grafic are foarte multe folosinţe. Gândiţi-vă la toate programele, jocurile, aplicaţiile şi site-urile pe care le folosiţi în fiecare zi. Pentru fiecare din acestea, design-ul grafic joacă un rol major. Acea interfaţă cu care user-ul interacţionează a fost creată de un designer. Designerii grafici care sunt interesaţi de zona de IT au foarte multe oportunităţi de business – de la creare de teme pentru WordPress până la crearea unei interfeţe pentru gaming.

Marketing

Zona de marketing şi publicitate oferă si ea foarte multe oportunităţi. Mai mult, corporaţiile globale plătesc foarte mult pentru grafica de calitate când vine vorba de campanii publicitare. Companiile apelează la mediul vizual pentru a transmite un anumit mesaj, astfel, e nevoie de designeri grafici la toate nivelele – de la bannere pentru conturile de social media şi design-uri pentru e-mail până la panouri publicitare. Mai mult, când vine vorba de branding, lucruile iau o notă mai serioasă, deoarece, în mare parte, soarta unei companii poate să depindă de calitatea unui logo. Un logo memorabil poate să transforme o companie de succes într-o entitate globală.

Publicaţii

Deşi internetul distruge treptat industria presei şi pare că produsele apar din ce în ce mai rar pe suport fizic, această industrie continuă să fie foarte puternică. Magazinele continuă să publice cataloage pentru a-şi face reclamă produselor şi ofertelor, cărțile încă se vând în librării, iar revistele şi ziarele încă se găsesc la ghioşcuri. Design-ul grafic joacă un rol major în industria tipărită, deoarece acest mediu are nevoie de elemente vizuale. Chiar dacă ziarele şi cărţile se axează pe conţinut şi nu pe imagini, tot este nevoie de un designer pentru a crea o copertă de carte sau pentru a aranja rubricile de primă pagină a ziarului.

Produse

Fiecare produs pe care îl întâlniţi în magazin are o etichetă sau un ambalaj cu un design. Acel design a fost creat de o persoană cu experienţă care a studiat atent cea mai bună variantă vizuală pentru acel produs. De la jucării până la băuturi alcoolice, design-ul joacă un rol major. Mai mult, design-ul produselor nu presupune doar o etichetă cu numele şi ingredientele produsului. Anumite produse duc design-ul la nivel de artă. Spre exemplu, tricourile şi coperţile jocurilor video au, în general, design-uri cât mai complexe şi sofisticate pentru a atrage atenţia clientului.

Motion graphics

Motion graphics este un mediu relativ nou şi vizează orice tip de grafică în mişcare – precum GIF-urile, logo-urile animate, tranziţiile dintr-un trailer, etc. În ciuda faptului că este o nişă nouă, aceasta a crescut foarte mult în popularitate în ultimii ani, odată cu tehnologia specifică. Acestă zonă necesită cunoştinţe nu doar care vizează design-ul grafic, dar şi cunoştinţe în zone precum animaţia, 3D modeling, şi editarea video.