De ce joacă branding-ul un rol atât de mare pe piaţă?
Branding-ul reprezintă numele, logo-ul şi design-ul asociat cu o companie, aceste elemente fiind necesare pentru ca publicul să poată identifica produsele şi serviciile companiei, şi pentru ca firma să se diferențieze de concurență. Pentru o companie nou înființată într-o industrie prosperă, lucrurile pot fi intimidante. Însă, pentru a ieși în evidență pe piață, pe lângă calitatea produselor şi serviciilor oferite, un plan solid de branding este necesar. Mai mult, branding-ul poate să schimbe percepția publicului vis-a-vis de o companie, şi astfel să creeze noi oportunități de business în viitor.
Importanța Branding-ului
Elementele de branding trebuie să contureze profilul companiei, şi să transmită publicului un anumit mesaj care vizează intențiile companiei. Cel mai important motiv pentru ca orice companie să adopte elemente de branding este faptul că firma respectivă va fi identificată mult mai ușor. Trăim într-o eră în care deficitul de atenție este foarte mare. În general, populația nu acordă foarte multă atenție produselor, şi dacă acestea nu reușesc să aibă un impact, atunci consumatorul va trece la următorul obiect de pe raft. Dacă elementele de branding sunt suficient de memorabile şi ies în evidență atunci produsele au o șansă mai mare.
Dacă o companie continuă să pună pe piață produse de calitate superioară, atunci consumatorul va gravita din ce în ce mai mult către acea companie. Astfel, dacă firma are clienți loiali, brand-ul crește în valoare. Acest lucru este foarte important când vine vorba de oportunități viitoare. În momentul în care brand-ul are o anumită greutate pe piață, atunci, în momentul când compania lansează produse noi, acestea au șansă mai mare de succes, deoarece poartă logo-ul companiei; logo care informează publicul în legătură cu nivelul de calitate al produsului.
Gândiți-vă la toate companiile care, la un moment dat, au pus pe piață un produs de calitate inferioară şi totuși sunt în continuare în business. Asta pentru că brand-ul acelor companii încă are greutate pe piață, deci publicul loial este capabil să privească dincolo de anumite greșeli şi să continue să aibă încredere în acea companie pe baza succeselor anterioare. Astfel, brand-ul devine sinonim cu nivelul superior de calitate al produselor.