Ce tip de fotografie este ideal la început de drum?
Tipuri populare
Portretul este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de fotografie, şi este un punct de pornire ideal pentru acei fotografi care sunt la început de drum. Majoritatea persoanelor au un smartphone cu cameră, deci oricine poate face acest tip de fotografii. Totuși, multă lume continuă să apeleze la fotografi profesioniști pentru portrete de înaltă calitate.
Fotografia care vizează produsele este foarte populară, industria publicitară fiind imensă. Fotografiile făcute produselor sunt peste tot – pe site-urile magazinelor, în cataloage, pe afișe publicitare, şi chiar şi pe produsele propriu-zise. Acest tip de fotografie vizează foarte multe nișe, şi este realizat în studio, fotograful fiind nevoit să acorde foarte multă atenție culorilor şi umbrelor.
Toată lumea a făcut o poză unui peisaj la un moment dat. Odată ce camerele foto au devenit mai accesibile, acest tip de fotografie a fost adoptat de oricine a fost vreodată într-o călătorie. Evident, un fotograf profesionist va avea mai multă experiență şi va ști exact cum să capteze peisajul, dar şi fotografii amatori pot avea rezultate spectaculoase.
Fotografia de tip aerian este la modă în momentul de față, în ciuda faptului că nu este nou apărută. Acest tip de fotografie şi-a făcut apariția de o bună bucată de vreme, însă a devenit din ce în ce mai populară în ultimul timp datorită dronelor. Fotografia de tip aerian este pur şi simplu o fotografie captată dintr-un punct înalt, perpendicular solului. Oricine poate face acest tip de fotografie folosind o cameră foto, o dronă, şi având la dispoziție un peisaj demn de capturat.
Tipuri experimentale
Comparativ cu alte genuri, fotografia abstractă nu are un element central precum peisajele sau oamenii. Acest tip de fotografie este formată dintr-un amalgam de culori şi forme care nu sunt asociate cu un anumit obiect. Motivul care stă la baza fotografiei abstracte este acela de a crea opere care par ireale, cu intenția de a evidenția o anumită stare sau a transmite un anumit sentiment.
Minimalismul este un curent popular în foarte multe domenii în momentul de față, inclusiv fotografia. Fotografia minimalistă are foarte puține elemente vizuale şi este foarte simplistă. Ideea din spatele minimalismului este înlăturarea elementelor care nu au niciun adaos şi care distrag publicul care privește fotografia. Astfel, elemente nefolositoare fiind înlăturate, privitorul se poate concentra la elementul central al fotografiei.
Fotografia de tip fine art îl transformă pe fotograf într-un artist. Așa cum îi spune şi numele, „artă fină”, fotografia de acest tip este menită a fi artă, şi nu doar o captură a unui obiect sau peisaj interesant. În acest gen de fotografie nu este importantă captarea unui element central. De fapt, fotografia în sine devine o declarație artistică, separându-se de fotografia tradițională. Nu există nicio regulă care vizează acest gen, fotograful putând să se exprime liber.
Macro fotografia este acel gen de fotografie unde subiectul este unul minuscul, fotograful fiind nevoit să folosească lentile speciale pentru a captura elementul central. Acest tip de fotografie vizează foarte mult elemente din natură, precum pene, flori sau insecte, însă poată să includă şi elemente precum obiecte prețioase sau textura îmbrăcămintei.