Care sunt avantajele şi dezavantajele branding-ului?
Orice companie la început de drum e conştientă de faptul că branding-ul joacă un rol important în succesul acesteia. Evident, compania trebuie să ofere produse şi servicii de calitate, trebuie să aibă o structură bine definită şi un plan de business pus la punct, dar un factor major care necesită atenţie e branding-ul. În ciuda faptului că este necesar, branding-ul are şi dezavantajele sale.
Avantajele branding-ului
Cel mai mare avantaj al branding-ului, şi motivul pentru care este necesar, este faptul că acesta o imagine în conştiinţa publicului. Dacă planul de branding este suficient de complex şi bine pus la punct, atunci rezultatul va fi reprezentat de faptul că publicul va înţelege perfect ce fel de companie deţineţi, cu ce se ocupă aceasta, ce produse oferă publicului, etc. În esenţă, elementele de branding reprezintă, de fapt, identitatea companiei.
Branding-ul trebuie să conţină elemente memorabile, astfel încât publicul să vă poată identifica business-ul fără foarte multe detalii. Spre exemplu, logo-ul este un element important. Multă lume va putea să identifice compania după un logo, fără să fie nevoită să vadă titlul companiei – exemple de astfel de logo-uri ar fi McDonald’s, Pepsi sau Apple. Dacă elementele sunt memorabile, atunci clienţii vă vor vedea produsele pe rafturi sau pe afişe publicitare din ce în ce mai des, şi e posibil să tindă să apeleze mai des la serviciile şi produsele oferite. Totuşi acest lucru presupune ca produsele oferite să fie de o calitate superioară. Astfel, branding-ul duce la loialitate.
Un alt avantaj este reprezentat de faptul că vă va diferenţia de competitori. Acest lucru este folositor nu numai pentru a vă întrece competitorii, dar şi pentru a putea recurge la acţiuni în justiţie în cazul în care idea domneavoastră de branding este copiată de concurenţă.
Dezavantajele branding-ului
Cel mai mare dezavantaj este faptul că tinde să fie costistior. La suprafaţă, mulţi consideră branding-ul a fi doar un nume şi un logo. În realitate însă, foarte multe resurse sunt investite într-un nume şi un logo. Compania va avea nevoie de fonduri pentru cercetare şi design grafic. Cercetarea este folositoare atunci când compania lansează produse noi, pentru a se asigura că identitatea acestora va avea un impact. Mai mult, costuri suplimentare sunt reprezentate de integrarea brandului. Spre exemplu, logo-ul va trebui să trebui să devină sinonim cu identitatea companiei, deci va trebui să apară pe toate produsele companiei şi în reclame, afişe publicatare, site-uri, etc.
Un alt dezavantaj este că schimbarea va fi foarte dificlă. Dacă firma dumneavoastră doreşte să se schimbe într-un fel sau altul, schimbarea brand-ului nu va fi uşoară. Cu cât brand-ul a fost imprimat în mentalul colectiv, cu atât schimbarea acestuia va fi mai dificilă. Multă lume acceptă schimbarea cu greu, iar dacă un consumator s-a obişnuit cu produsele oferite de firma dumneavoastră, dacă aceasta îşi schimbă identitatea, sunt şanse ca acel consumator să renunţe la serviciile oferite. Mai mult, schimbarea va necesita foarte mult timp pentru a fi completă. Consumatorii vor trebui să fie informaţi de schimbare, şi mulți nu vor accepta să renunţe la un brand consacrat.
Totodată, există şi dezavantajul asocierii negative. Spre exemplu, dacă un consumator, din varii motive, are o experienţă neplăcută cu unul dintre produsele sau serviciile dumneavoastră, atunci sunt şanse ca acel consumator să nu apeleze la niciun alt serviciu din nou. Dacă aveţi o gamă largă de produse pe piaţă, iar unul dintre produse nu este pe placul tuturor clienţilor, atunci acei clienţi vor asocia acea experienţă negativă cu întreg brand-ul dumneavoastră. Astfel, un singur produs poate să îndepărteze foarte mulţi clienţi de la produsele populare.
Concluzie
Deşi prezintă anumite dezavantaje, branding-ul este crucial pentru companii. Totuşi, e important de menţionat că branding-ul nu va fi elementul cheie care aduce succes unei companii. Există mai mulţi factori care stau la baza succesului – branding-ul fiind unul dintre acei factori, dar nu singurul. Este important ca antreprenorii să fie conştienţi de dezavantajele branding-ului pentru a putea evita situaţiile neplăcute.